Homemade aardbeienjam

De kunst van het jam maken ontstond in het Midden-Oosten. De kruisvaarders brachten zowel de kunst als de rietsuiker en de tot dan toe onbekende fruitsoorten mee terug naar Europa. Jam is gemakkelijk en leuk om zelf te maken. Je kunt verschillende soorten fruit gebruiken zoals aardbeien, bramen, frambozen, bosbessen, perziken, kersen enzovoorts . Belangrijk is dat je onbeschadigd fruit gebruikt dat rijp genoeg is om de rijke smaak te bevatten. Verder kun je nog kruiden zoals kaneel of vanille toevoegen om de jam nog lekkerder te maken!

In deze blog beschrijven we hoe je gemakkelijk een heerlijke aardbeien jam maakt. Zorg dat je een steriele, goed schoongemaakte weckpotten of oude glazen jampotten gebruikt. Zo blijft de jam tot wel drie maanden houdbaar!

Wist je dat het aardbeienseizoen eigenlijk maar 3 weken duurt? Van half juni tot begin juli kunnen ze van de buitenplanten geplukt worden. De rest van het jaar komen de Nederlandse aardbeien uit de kas.

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardbeien
  • 900 gram suiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden:

  • Een lage, brede pan met een dikke bodem.
  • Een grote kom
  • Vershoudfolie
  • 2 weckpotten of oude glazen jampotten (à 500 ml)
  • Keukenthermometer

Bereidingswijze:

  • Pluk de kroontjes van de aardbeien af en verwijder met een scherp mesje de harde kern.
  • Veeg de aardbeien schoon met vochtig keukenpapier (niet wassen omdat de jam dan te waterig wordt)
  • Doe de schoongemaakte aardbeien in de kom
  • Splits het vanillestokje met een mesje in de lengte in vieren en stop ze tussen de aardbeien.
  • Strooi de suiker over de aardbeien en vanille, dek het af met houdbaarheidsfolie en laat het 1 nacht buiten de koelkast op het aanrecht staan. Hierdoor komt het natuurlijke bindmiddel vrij en heb je geen gelei nodig.
  • Na 1 nacht kunnen we dan de jam gaan afmaken.
  • Doe het aardbeienmengsel samen met het citroensap in de pan en breng het al roerend op laag vuur aan de kook.
  • Dit duurt ongeveer 25 tot 30 minuten totdat de jam 105 graden Celsius is. Heb je geen thermometer dan kun je testen of de jam goed is door een paar druppels op een schoteltje te laten vallen. Als de jam dan meteen stolt en dikker wordt is hij klaar en kun je de pan van het vuur halen.
  • Verwijder de stukjes van het vanillestokje.
  • Laat de aardbeienjam maximaal 10 minuten afkoelen en schep de jam vervolgens in de gesteriliseerde potten tot de rand toe.
  • Sluit de potten af en zet ze op hun kop! Laat ze omgekeerd afkoelen; zo trekt de pot vacuüm en kunnen er geen bacteriën bijkomen.
  • Hang aan elk potje een kaartje de naam van de jam en de datum erop.
  • Op een koele, donkere plek is de aardbeienjam drie maanden houdbaar!

En nu smullen maar, jammie!

Like, deel en geniet!