Tegen verspilling

Tegen verspilling

MVO bakken met respect voor mens en natuur - Bakkery 't Kraayennest

Wat doet Bakkerij 't Kraayennest om verspilling tegen te gaan?

Bij verspilling van brood denk je vaak aan oud brood dat overblijft aan het einde van de dag. Maar verspilling kan ontstaan in de hele keten van het maken van brood en banket in onze bakkerij. Onderstaand staat wat wij allemaal doen meer om verspilling van ons lekkere brood, banket en grondstoffen te voorkomen.

In onze bakkerij


Productie:
Tijdens het produceren en bakken van brood en banket gaan wij zorgvuldig om met onze grondstoffen en recepten. “resten” die overblijven tijdens de productie worden zoveel mogelijk her verwerkt in andere producten, denk aan deeg. En natuurlijk scheiden we ons afval zoveel mogelijk.

Opleiden: We leiden onze bakkers goed op om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de bakkerij. Hiermee voorkomen we “misbaksels” die we niet kunnen verkopen.

Transport:  Zorgvuldig verpakken voorkomt beschadiging en onze chauffeurs zijn opgeleid om beschadiging tijdens transport te voorkomen. Alle kratten worden voor gebruik gewassen om vervuiling te voorkomen. Bij onze klanten worden producten meteen in de koelkast of vriezer geplaatst om betref te voorkomen.

Bier: Van Steengoedbrood dat overblijft uit de winkels brouwen we in samenwerking met brouwerij de Hemel in Nijmegen een Steengoed blond bier. Dit verkopen we in onze winkels.

  

Veevoer: Als laatste wordt het  overgebleven brood, banket en resten uit de productie verzameld de productie van veevoer.

 

 

 

In onze winkel

Bestellen: Verspilling in de winkels tegengaan begint met goed bestelgedrag van onze winkelmedewerkers. Elke dag is het weer een uitdaging om niet teveel te bestellen, wat voor extra verspilling zorgt, maar ook niet te weinig zodat klanten teleurgesteld worden als een product niet meer op voorraad is. Elke dag worden in de winkels de verkopen zorgvuldig geanalyseerd. Hierdoor hebben we gegevens om het klantengedrag, wat per winkel verschillend is, in kaart te brengen en onze bestelling hier op aan te passen.

Bij bakken: We bakken in de winkels ons Steengoedbrood en Robuustbrood vers af. In de bakkerij worden deze broden voorgebakken en in de winkel afgebakken. Hierdoor kunnen we bij onverwachte drukte brood bij bakken.  We hebben in onze winkels een broodgarantie: Tot 17.00 uur is er altijd wit, bruin, volkoren brood aanwezig.

Verpakken: We maken zoveel mogelijk gebruik van recyclebare verpakkingen en onze broodsluitingen zijn van karton. Maar je kunt je brood ook laten inpakken in onze katoenen Steengoed zak.

Korting: de laatste dag van de tht van een product bieden we dit aan met 35% of 50% korting. We laten dit zien met een opvallende “tegen verspilling” sticker. De winkels die op Zondag open zijn bieden het overgebleven brood van zaterdag aan voor 50% onder het motto: ambachtelijk brood gisteren gebakken, vandaag nog lekker.

Too good to go: We maken gebruik van de Too good to go app. Hiermee krijgen klanten de mogelijkheid om brood te kopen tegen korting. Elke dag maken we in elke winkel 2 of meer To good to go pakketten om klanten blij te maken. Deze pakketten zijn erg populair. Wil je weten hoe de Too good to go app precies werkt? Kijk even op: https://www.toogoodtogo.com/nl

Voedselbank: Als er dan nog brood overblijft dan snijden we dit en schenken het aan de voedselbank.