Een heerlijke winterse uiensoep volgens Kraay-recept!

De echte winterse kou is nu toch echt toegeslagen. En als het koud is krijg je toch weer zin in gerechten die echt bij het koude weer passen. Grootmoeders boerenkool met worst en snert zijn natuurlijk echte Hollandse klassiekers die op elke Nederlandse eettafel weer verschijnen in de winter. Maar de uiensoep mag wat ons betreft ook echt niet ontbreken! Dus hierbij speciaal voor jullie onze variant van de klassieke uiensoep. Het geheim zit hem vooral in het aanbakken van de uien. Hoe langer je de uien bakt, tot ze net een heel klein beetje aanbranden, hoe meer de uien karameliseren en hoe meer ze van zichzelf die unieke zoetige uiensmaak afgeven. Het geheim zit verder in het gebruiken van sambal bij het aanbak-proces. Hierdoor krijgt de uiensoep echt een unieke pittige smaak. Echt heerlijk om een koude winterse dag af te sluiten! Maak een lekkere grote pan met uiensoep. Je kunt de rest gewoon in geportioneerde bakjes invriezen zodat je als je een keer geen zin hebt om te koken binnen no-time een heerlijke maaltijd op tafel hebt getoverd. Uiteraard hoort daar natuurlijk een lekker vers meergranen stokbrood bij.

Ingrediënten
-600 gram uien
-2 teentjes knoflook
-1 el sambal oelek
-Olijfolie
-1 liter runderbouillon
-2 tl tijm
-Peper en zout
-Meergranen stokbrood
-Geraspte belegen kaas
-Scheutje witte wijn

Bereidingswijze
-Snijd de uien door midden en snijd de uien in halve ringen. Dit hoeft geen precizie werk te zijn; je kunt zo zo grof snijden als je zelf wilt. Hoe grover, hoe sneller je klaar bent. 😉
-Doe een scheutje olijfolie in een hoge soeppan op middelhoog vuur.
-Laat de pan even heet worden. Als je een druppel water in de pan doet en het begint direct te sissen is de pan heet genoeg.
-Voeg de gesneden uien toe en bak ze even aan tot ze glazig worden.
-Voeg de sambal toe en roer het even goed door de uien heen.
-Laat de uien even goed aanbakken, snijd ondertussen de teentjes knoflook fijn.
-Blijf de uien een aantal keer omscheppen.
-Als op de bodem van de pan een donkerbruin laagje ontstaat, en de uien aan de onderkant een klein beetje zwart worden, dan voeg je de gesneden knoflook en de tijm toe.
-Blijf het nu een paar minuten omscheppen zodat de uien niet verder aanbranden.
-Blus de uien af met een goede scheut witte wijn.
-Voeg nu direct de runderbouillon toe, doe de deksel op de pan en laat het minstens een half uur op laag vuur doorkoken.
-Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
-Ondertussen snijd je het stokbrood. Per persoon een stukje stukbrood (Tip: snij het stokbrood schuin in, voor mooie lange stukjes stokbrood)
-Leg de stukjes brood op een rooster bedekt met bakpapier.
-Leg op de stukjes stokbrood een beetje geraspte belegen kaas.
-Gratineer de stokbroodjes in de oven tot de kaas de gewenste kleur heeft gekregen.
-Proef na een half uur koken of de soep op smaak is. Voeg naar eigen smaak nog peper en
zout toe. Maar niet meer dan nodig, de bouillon moet in principe al genoeg smaak afgeven samen met de andere smaken.
-Schep de soep in kommetjes of soepborden en leg er het gegratineerde stokbroodje in.
-De rest van het stokbrood snijd je in stukjes. Deze kun je lekker in de soep dopen of besmeren met roomboter en een beetje zeezout.
-Zet ook de rest van de geraspte kaas op tafel, zodat je dat nog in de soep kan doen.

Eet smakelijk!

Like, deel en geniet!