De traditionele Thanksgiving kalkoen
Denk je aan Thanksgiving, dan denk je aan de traditionele kalkoen! In Amerika gaat deze week (op 25 november) officieel het feestseizoen van start met Thanksgiving. Mocht je Thanksgiving een keertje in je keuken willen ervaren, dan heb je geluk! Vandaag delen wij namelijk hoe je de kalkoen maakt, inclusief vulling.
Wist je trouwens dat de vulling van dit typische gerecht voornamelijk uit brood bestaat? Het maken van de vulling en het bakken in de oven is best een lang proces. Als je dit niet op de juiste manier doet, dan kan er zelfs een veiligheidsrisico ontstaan! Dit komt doordat we eieren gebruiken in combinatie met gevogelte. Zorg er dus voor dat je een vleesthermometer hebt om dit in de gaten te houden.
Wanneer je de instructies volgt, zul je een fantastisch gerecht op tafel toveren! Laten we beginnen!
Ingrediënten:
– 1 ’t Kraayennest desembrood naar keuze
– 2 eieren
– Boter
– 1 grote ui
– 1 bleekselderij
– 2 tenen knoflook
– Verse kruiden naar keuze (zoals tijm, rozemarijn, peterselie of salie)
– Zout & peper
– 350 ml Kippenbouillon
– En natuurlijk een hele kalkoen!
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Snijd de knoflook, ui en bleekselderij fijn.
– Snijd het desembrood in blokjes en rooster deze kort in de oven zodat ze iets krokant zijn, maar niet zoals croutons!
– Bak vervolgens de knoflook, selderij en ui kort in een ruime hoeveelheid boter tot ze glazig zijn.
– Haal de pan van het vuur. Meng dit met de broodblokjes en voeg vervolgens de eieren, kruiden en kippenbouillon toe.
– Schep de vulling in een ovenschaal en dek dit af met aluminiumfolie.
– Bak de vulling in de oven voor 35 minuten en daarna nog 10 minuten zonder folie.
– Ondertussen kan je de kalkoen kruiden met peper en zout. Zorg dat-ie goed bedekt is, ook de binnenkant!
– Smelt wat extra boter in een pannetje om voor het bakken over de kalkoen te schenken.
– Als de vulling gebakken is, schep deze dan in de kalkoen, maar prop hem niet vol! Hij krimpt namelijk tijdens het bakken.
– Bak de kalkoen vervolgens 2,5 tot 3 uur. De vleesthermometer moet dan 70 graden aangeven! Als de buitenkant van de kalkoen goudbruin genoeg is, bedek de kalkoen dan met aluminiumfolie. Zo voorkom je dat deze verbrand!
Laat de gebakken kalkoen daarna nog een kwartier rusten. Zie daar het resultaat: je eigen traditionele Thanksgiving kalkoen!
Wil je meer inspirerende blogs met lekkere recepten? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe inspiratieblogs? Volg ons ook op Facebook en Instagram!