Stokbrood met zelfgemaakte heksenkaas

Als je aan Nederlanders vraagt wat typisch Frans is, dan zal het antwoord wijn, kaas en stokbrood zijn. Veel Nederlanders zien “une baguette” als typisch symbool voor Frankrijk. Maar wat veel mensen niet weten is dat de bereidingswijze van de ‘baguette’ uit Oostenrijk komt. De Oostenrijkers draaiden een brood rond een stok boven het vuur en zo ontstond het stokbrood. De baguette heeft zijn naam dan ook te danken aan deze specifieke bereidingswijze. Volgens de Fransen is stokbrood dus ook geen ‘Frans brood’, maar ‘Weens brood’.

In Frankrijk wordt stokbrood vaak zonder dip gegeten, maar wij Nederlanders houden er wel van om de baguette ergens mee te besmeren. Heksenkaas is een populaire kruidendip in ons land. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar wist je dat je deze dip ook heel eenvoudig zelf te maken is? Het is vooral heel lekker om te eten in combinatie met ons Kraayennest stokbrood!

Ingrediënten

  • 2 Kraayennest stokbroden
  • 1/4 prei (alleen het lichtgroene gedeelte)
  • 150 gram kruiden roomkaas
  • Takje peterselie
  • 3 theelepels mayonaise
  • Scheutje citroensap
  • 1 theelepel suiker of poedersuiker
  • Eventueel 1 teen knoflook

Bereiding

  • Snijd de prei in kleine stukjes
  • Doe de peterselie, prei, (poeder)suiker, mayonaise, het citroensap (en eventueel het teentje knoflook) in een mengbeker of keukenmachine
  • Pureer dit totdat de prei goed vermaalt is
  • Meng de kruiden roomkaas erdoorheen
  • Snijd de Kraayennest stokbroden in schijfjes en besmeer ze met de heksenkaas of serveer de heksenkaas als dip

TIP: Heb je geen staafmixer of keukenmachine? Als je de prei en peterselie superfijn snijdt en alles goed mengt met een lepel, dan heb je hetzelfde eindresultaat!

Like, deel en geniet!