Speculaas Tiramisu

Met Sinterklaas in aantocht hebben we deze week een heel lekker dessert á la Sinterklaas; speculaas tiramisu! Speculaas is een sterk gekruide, oud Hollandse soort koek die vooral wordt gegeten als de Sint en zijn pieten in het land zijn. Tiramisu daarentegen wordt het hele jaar door gegeten, maar het recept voor deze tiramisu is speciaal voor deze tijd van het jaar. Deze speculaas tiramisu bevat geen alcohol, dus het komt toch echt door Sinterklaas dat je kinderen drukker zijn dan normaal! 😉

Tiramisu is oorspronkelijk een Italiaans dessert. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’. Het wordt dan ook vaak aan zieke mensen gegeven om ze aan te laten sterken en ze er weer bovenop te laten komen. Dit recept is niet het traditionele recept van Tiramisu, maar wij spreken uit ervaring dat deze minstens zo lekker is!

Ingrediënten voor vier toetjes:

  • 100 ml mascarpone
  • 20 gram suiker
  • 100 ml vanillevla
  • 100 ml kwark
  • 100 ml afgekoelde, sterke koffie
  • 150 gram Kraayennest speculaas
  • Cacao
  • Stukje pure chocolade

Bereiding:

  • Klop de mascarpone en suiker door elkaar
  • Roer vervolgens de kwark en vla erdoor
  • Doop de helft van het speculaas in de afgekoelde koffie en haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen
  • Verdeel de speculaas over vier glaasjes
  • Schep over de laag met speculaas een flinke schep van het mascarponemengsel
  • Doop de andere helft van het speculaas in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel
  • Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte speculaas
  • Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast
  • Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en stukjes speculaas

TIP: Als je dit niet voor kinderen maakt, is het lekker om de Tiramisu met 25 ml Tia Maria te bereiden! Dit doe je door de Tia Maria aan de koffie toe te voegen voordat je de speculaas hieraan toevoegt.

Like, deel en geniet!