Spaanse Pepernotensoep voor pakjesavond!

Wist je dat we in Nederland al sinds de 15e eeuw de schoen zetten?! Eerst werd dat gedaan om de armen te helpen. De schoenen werden toen in de kerk gezet en rijken legden dan wat in de schoenen op 5 december. De opbrengst werd op 6 december onder de armen verdeeld. Dit is trouwens de officiële sterfdag van de heilige Nicolaas! Dan weet je nu ook meteen waar de naam vandaan komt.
Vóór de Tweede Wereldoorlog werd er lang niet door iedereen pakjesavond gehouden. De Toenemende welvaart na de oorlog zorgde ervoor dat steeds meer mensen geld hadden om cadeautjes te kopen. Hierdoor werd het “schoentje zetten” steeds populairder. Tegenwoordig viert bijna heel Nederland pakjesavond! Tegenwoordig op verschillende data en in verschillende vormen. Van een echte Sinterklaas die op bezoek komt samen met zijn pieten tot gezellig met z’n allen lootjes trekken en cadeautjes, surprises en gedichten voor elkaar maken.
Maar één ding hebben we allemaal gemeen… En dat is het lekkere eten op pakjesavond! Het snoepgoed van Kraayennest kan dan natuurlijk niet ontbreken. Maar daarnaast hebben we nog een superlekker recept van de goede Sint gekregen… namelijk: échte Spaanse pepernotensoep! Zie hier hou je de soep bereid als een échte kookpiet. 🙂

Ingrediënten:

Pepernoten
-100 gram boter
-100 gram bruine basterdsuiker
-250 gram bloem
-8 gram speculaaskruiden
-mespunt zout
-2 gram bakpoeder

Soep
-300 gram witte chocolade
-300 gram melk
-1 deciliter water
-vanillestokje
-2 rijpe handperen

Bereidingswijze:

Pepernoten:
-Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
-Kneed alle ingrediënten samen totdat alles goed gemengd is.
-Draai vervolgens kleine balletjes in je handpalm.
-Bedek de bakplaat met bakpapier en druk de balletjes een klein beetje plat zodat het een mooie pepernootvorm krijgt.
-Bak de pepernoten in ongeveer 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Soep:
-Doe de melk en het water in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur.
-Snijd het vanillestokje door, schraap het merg eruit en voeg het toe aan de soep.
-Doe de stokjes erbij en laat het ongeveer 5 minuten trekken.
-Hak de chocolade in stukjes en doe dit in de soep.
-Gebruik de garde om de chocolade in de soep op te lossen.
-Schil de peren en snijd ze in vier stukken. (verwijder het klokhuis)
-Verdeel de peren over twee ondiepe borden.
-Schenk de soep over de peren en garneer de soep af met de versgebakken pepernootjes

Als dit geen echte Sinterklaasavond maaltijd is… Fijne pakjesavond alvast!

Like, deel en geniet!