Soep in Brood
Deze week hebben we voor jullie een recept voor soep in brood. Dit is al jaren een begrip in New York maar in Nederland zien we het ook steeds vaker terugkomen. Voor dit recept kun je Italiaanse bollen gebruiken maar je kunt bijvoorbeeld ook de 2 uiteinden van een ongesneden volkoren brood nemen. Bij voorkeur is het brood dan ook lekker oud zodat de korst droog genoeg is om de soep zo lang mogelijk vast te houden.
Verder gebruiken we het snij afval van 2 dagen oud voor het trekken van een bouillon. In Nederland wordt ongeveer 14% van de boodschappen ongebruikt in de prullenbak gegooid! Voor brood is dat zelfs 20%… Dat kan beter volgens ons… Wij hebben restafval gebruikt dat bestaat uit ui, knoflook, tomaat, wortel, bleekselderij en varkenskarbonades (botjes en restvlees). Deze dingen gooi je normaal gesproken weg; maar er zit nog genoeg smaak aan om er een lekkere bouillon van te trekken!
Ingrediënten:
- Italiaanse bollen, of de uiteinden van een ongesneden brood.
- Snij resten van de afgelopen dagen (als er vlees- of vis resten in zitten; zet de bak met afval dan in de koelkast of bewaar de vlees of visresten appart in de koelkast (max. 3 dagen)
- Zwarte peperkorrels
- Zout
- 2 blaadjes laurier
- 1 tl chilipoeder
- 1 ui
- 4 rode paprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml room
- 800 ml water
- 25 gram boter
Bereidingswijze soep:
- Maak de ui, de knoflook en de paprika schoon zodat deze gesneden kunnen worden. Gooi de resten niet weg! Maar voeg ze bij de andere snij resten.
- Bewaar de schoongemaakte paprika, ui en knoflook afgedekt in de koelkast.
- Doe het restafval in een pan en voeg daar 800 ml koud water aan toe.
- Voeg hier de laurier en een el zwarte peperkorrels aan toe.
- Vervolgens laat je de bouillon 3 uur lang trekken (zonder deksel en net tegen de kook aan voor een extra krachtige bouillon)
- Schep tussendoor een paar keer het schuim van het de bouillon af.
- Na drie uur zeef je de bouillon, druk het vocht goed door de zeef zodat alle smaak in de bouillon terecht komt.
- Proef de bouillon en voeg hier naar smaak peper en zout aan toe.
- Snij de paprika ui en knoflook in grove stukken (dit hoeft niet netjes aangezien we het toch gaan pureren)
- Smelt in een grote (soep)pan de boter op een matig vuur.
- Bak de paprika, ui en knoflook 5 á 10 minuten tot ze gaar (zacht) zijn.
- Giet de bouillon al roerende bij de paprika, ui en knoflook en laat deze 30 minuutjes zachtjes doorkoken.
- Pureer vervolgens de soep in een blender of met een staafmixer.
- Wrijf de soep door een zeef en giet het terug in de pan op een matig vuur. Laat de soep weer even op temperatuur komen.
- Roer 5 minuten voor het opdienen de room en naar smaak de zout en peper erdoorheen.
Het brood:
- Terwijl de soep opstaat snijd je de (indien van toepassing) de kapjes van de broodjes en pluk je de broodjes voorzichtig leeg.
- Wat doe je met het brood? Wederom niet weggooien! Draai er balletjes van en bak ze in de koekenpan met wat olijfolie, knoflook en zout tot krokante croutons!
Schep de soep in de broodjes en garneer de soep met wat croutons, en als je wilt met wat gesneden kruiden; bijvoorbeeld basilicum. Je zult merken dat de soep wat dik wordt. Dat komt doordat je het in brood schept en deze het vocht absorbeert.
Eet smakelijk!
Like, deel en geniet!