Smoothie met brood

Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Waarom?
Hier een vijftal redenen.

 1. Meer energie.
  Zie je lichaam als een motor die brandstof nodig heeft. Als je wakker wordt heb je lange tijd niet gegeten, er moet dus even bijgetankt worden om mentaal en fysiek goed te kunnen presteren. De koolhydraten uit je boterham zijn hierbij een goede energieleverancier.
 2. Belangrijk voor je korte termijn geheugen en concentratie.
  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die niet ontbijten of enkel een kop koffie drinken slechter presteren op het korte termijn geheugen. Wanneer je niet goed ontbijt gaat je lichaam de energie die je nog over hebt opslaan. Het gevolg daarvan is dat er minder energie over is voor het concentratievermogen, wat daarbij ook nog hoofdpijn kan veroorzaken.
 3. Gewicht.
  Als je niet goed ontbijt wordt de neiging om (ongezonde) tussendoortjes te nuttigen een stuk groter dan wanneer je wel goed ontbijt.
 4. Goed humeur.
  Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je suikerspiegel en insulineniveau op peil blijft. Een gezonde bloedsuikerspiegel zal je helpen om minder snel chagrijnig te worden.
 5. Belangrijk voor het hart.
  Mensen die langere tijd het ontbijt overslaan hebben vaak een hoger cholesterol gehalte en een te hoog insulinegehalte. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan. Ook is de kans op diabetes vele malen groter.

Genoeg redenen om goed te ontbijten dus! Een veel voorkomend argument is het tijdsgebrek dat veel mensen ’s ochtends hebben. Dit recept kun je de avond van tevoren al bereiden zodat je de volgende dag alleen maar een glas hoeft te pakken om het in te schenken. Daarnaast zijn er ook veel mensen die ’s ochtends weinig eetlust hebben. Wij hebben de ideale oplossing zodat je toch die belangrijke koolhydraten ’s ochtends binnenkrijgt: een recept voor een smoothie waar we brood in verwerken. Met dit zelfgemaakte fruitontbijt kun je bovendien eindeloos variëren met verschillende vruchten:

 Ingrediënten:

 • 2 sneetjes bruinbrood of volkorenbrood
 • 250 gram aardbeien
 • 125 gram frambozen of rode bessen
 • 250 ml cranberrysap of sinaasappelsap

Bereidingswijze:

 • Pureer de aardbeien en frambozen in de blender of met de keukenmachine.
 • Snij het brood in blokjes en voeg het toe aan de vruchtenpuree.
 • Voeg vervolgens de cranberrysap toe en meng alles nogmaals op de hoogste stand tot een schuimige drank.
 • Als je de smoothie iets te dik vindt kun je eventueel nog wat extra sap toevoegen.

Hoe makkelijk is dit recept, vanaf nu is niet ontbijten door tijdsgebrek dus geen excuus meer! En ’s middags geniet je natuurlijk van je favoriete Kraaybroodje… 😉

Like, deel en geniet!