Quiche gemaakt met oud brood

 

Een quiche is een hartige open taart oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen. Deze streek heet tegenwoordig Lorraine en ligt in het noordoosten van Frankrijk. In het verleden hoorde deze streek bij Duitsland. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten zijn. Een leuk detail is het Duitse woord Kuchen (koek) is verfranst naar het nu bekende Franse woord: quiche.

Tot zover een stukje geschiedenis over deze hartige lekkernij. De basis van een quiche bestaat normaal gesproken uit room, eieren en bladerdeeg. Wij doen het anders en maken een quiche van onder andere spek, prei en ui. Verder zullen we het bladerdeeg vervangen door brood. Bladerdeeg bestaat voor een heel groot gedeelte uit boter; met dit recept wordt je quiche dus ook nog eens een stuk gezonder!

Ingrediënten

  • Oud brood (genoeg om de bodem en de zijkanten van de taartvorm te beleggen)
  • 2 preien
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram spekreepjes
  • 3 eieren
  • 1 bakje kruidenkaas
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • Olijfolie

Benodigdheden:

  • Lage taartvorm Ø 24 cm

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  • Vet de taartvorm goed in met olijfolie. Knijp hier een teentje knoflook in uit en wrijf het goed door de ingevette taartvorm heen.
  • Beleg eerst de rand van de taartvorm met stukken oud brood. Het mag boven de rand uit steken.
  • Beleg vervolgens de bodem met het oud brood en druk het een klein beetje aan. Zie het als een kleine puzzel; scheur de broodstukjes op zo’n manier dat de bodem bedekt is maar dat er geen openingen tussen het brood ontstaan.
  • Was de prei goed, maak de ui schoon en snij beiden fijn.
  • Bak de spekreepjes in een grote pan of wok tot het meeste vet eruit is. Giet vervolgens het vet af in de gootsteen.
  • Knijp de overige teentjes knoflook uit en fruit deze heel even mee.
  • Doe vervolgens de fijngesneden ui erbij
  • Als de ui slap wordt voeg je de fijngesneden prei toe. Bak het geheel 5 minuten, al omscheppend, goed door.
  • Haal de pan van het fornuis en laat het mengsel even afkoelen
  • Klop in een kom de eieren en de kruidenkaas los. En meng er vervolgens de geraspte kaas en het prei-ui-spekmengsel doorheen.
  • Voeg nog wat peper toe. En schenk het geheel in de taartvorm.
  • Knip vervolgens, indien nodig, het erboven uit stekende brood af.
  • Bak de quiche in de oven in 25-30 minuten gaar.
  • Haal de quiche uit de oven en laat hem vervolgens 5 tot 10 minuten staan voor je ‘m aansnijdt.

Like, deel en geniet!