Pepernoten bakken met de kids

Sinds afgelopen weekend is Sinterklaas eindelijk weer in het land! En wat hoort daarbij? Juist; zoete lekkernijen en gezelligheid. Maar wist je dat dit ook goed te combineren is met je ontbijt?

Al sinds de 16e eeuw zijn ze verkrijgbaar: de kruidnoten. Vaak nog steeds verward met de ouderwetse pepernoten: dat zijn namelijk de taaitaai-achtige bonken, terwijl kruidnoten kleiner, rond en krokant zijn. Wist je dat er jaarlijks ruim 3 miljard (!) kruidnoten worden gegeten in Nederland? Dan kunnen wij natuurlijk niet achterlijven… 😉

Vandaar dat we deze week het snoepgoed van Sinterklaas combineren met brood. Speculaas op brood dat kennen we al langer, maar kruidnoten op brood is nieuw voor de meesten: terwijl het een overheerlijke combinatie is!

Dus: leg je spullen klaar, roep je kinderen en ga eens ouderwets gezellig kruidnoten bakken!

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram roomboter of margarine
  • 50 milliliter melk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Eén Kraayennest brood

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Doe de boter in een beslagkom en mix deze
  • Voeg het meel, het zout, de speculaaskruiden, de suiker en de melk toe bij de boter
  • Meng dit goed en kneed het tot deeg
  • Leg bakpapier op de bakplaat
  • Maak bolletjes van het deeg. Leg deze op het bakpapier en druk deze lichtjes aan zodat ze de juiste vorm krijgen.
  • Bak de kruidnoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Leg de kruidnoten op je Kraayennest boterham

 Like, deel en geniet!