Pepernoten bakken met de kids
Sinds afgelopen weekend is Sinterklaas eindelijk weer in het land! En wat hoort daarbij? Juist; zoete lekkernijen en gezelligheid. Maar wist je dat dit ook goed te combineren is met je ontbijt?
Al sinds de 16e eeuw zijn ze verkrijgbaar: de kruidnoten. Vaak nog steeds verward met de ouderwetse pepernoten: dat zijn namelijk de taaitaai-achtige bonken, terwijl kruidnoten kleiner, rond en krokant zijn. Wist je dat er jaarlijks ruim 3 miljard (!) kruidnoten worden gegeten in Nederland? Dan kunnen wij natuurlijk niet achterlijven… 😉
Vandaar dat we deze week het snoepgoed van Sinterklaas combineren met brood. Speculaas op brood dat kennen we al langer, maar kruidnoten op brood is nieuw voor de meesten: terwijl het een overheerlijke combinatie is!
Dus: leg je spullen klaar, roep je kinderen en ga eens ouderwets gezellig kruidnoten bakken!
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram roomboter of margarine
- 50 milliliter melk
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- Snufje zout
- Eén Kraayennest brood
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe de boter in een beslagkom en mix deze
- Voeg het meel, het zout, de speculaaskruiden, de suiker en de melk toe bij de boter
- Meng dit goed en kneed het tot deeg
- Leg bakpapier op de bakplaat
- Maak bolletjes van het deeg. Leg deze op het bakpapier en druk deze lichtjes aan zodat ze de juiste vorm krijgen.
- Bak de kruidnoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven
- Leg de kruidnoten op je Kraayennest boterham
Like, deel en geniet!