Pannenkoeken bakken met oud brood

Zoals we al vaker hebben aangegeven vinden we het zonde als je oud brood weggooit. Er zijn namelijk legio mogelijkheden om dit oude brood een nieuwe bestemming te geven. Daarom hebben we ook deze week weer een oud brood-tip voor jullie. We gaan namelijk pannenkoeken bakken met oud brood! Je kunt hetzelfde recept aanhouden zoals je normaal zou doen; het enige verschil is dat je de meel gedeeltelijk of helemaal vervangt door oud brood.

Lukt het jou ook nooit om een pannenkoek te draaien door hem in de lucht te gooien? Tip: oefen dan eens met een natte theedoek die je opvouwt totdat hij in de pan past. Oefening baart kunst! Hieronder vind je het recept voor een kaas-ui-spek pannenkoek.

 Ingrediënten:

  • 110 gram oud brood of bloem
  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout
  • Spek
  • Ui
  • Kaas

Bereidingswijze:

  • Scheur het oude brood in stukken en doe het in de blender of keukenmachine totdat je zo fijn mogelijke broodkruimels over hebt.
  • Weeg het verkruimelde brood af. Vul het restant aan met bloem totdat je 110 gram hebt.
  • Schep het bloem/oud brood mengsel in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe hier de eieren en een klein beetje melk in.
  • Roer dit met een garde tot een glad mengsel en voeg vervolgens de rest van de melk toe.
  • Breng het beslag op smaak met een snufje zout.
  • Klop het mengsel nog eens goed met de garde totdat alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat het beslag even een paar minuten rusten zodat het brood de melk goed kan absorberen.
  • TIP: maak de pannenkoeken niet te groot. Door het brood zijn ze iets grover en vallen ze wat makkelijker uit elkaar. Maar dat maakt ze er niet minder lekker op!
  • Verwarm een pan en bak de spek en ui tegelijkertijd.
  • Bak het spek aan beide zijden totdat het knapperig.
  • Voeg nu het beslag toe totdat de bodem net bedekt is.
  • Maak na ongeveer 2 minuten de randjes los en draai de pannenkoek om.
  • Rasp jouw favoriete kaas boven de pannenkoek en laat hem nog ongeveer 2 minuten doorbakken.

TIP: Voor een extra luchtige pannenkoek kun je ook een gedeelte (ongeveer een glas) van de melk vervangen door spa rood. Door het koolzuurgas wordt de pannenkoek wat luchtiger.

Proeven jullie een verschil met het traditionele recept? Wij zijn benieuwd!

Like, deel en geniet!