Paasontbijt

Pasen… Het feest van de lekkere uitgebreide ontbijtjes, brunches en lunches. We zijn er allemaal dol op. Maar wat betekent Pasen nu eigenlijk? Pasen is het belangrijkste feest van het christendom. Op Goede Vrijdag zou Jezus volgens de christenen gekruisigd zijn en drie dagen later tijdens de paasdagen wordt er gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood.

Wat opvallend is, is dat Pasen zijn oorsprong vindt in het Jodendom. Christenen hebben Pasen en Pinksteren overgenomen vanuit de Joodse religie omdat belangrijke data uit het leven van Christus met de Joodse feesten samenvielen. Tegenwoordig vieren zelfs de niet gelovigen mensen Pasen. Pasen is een goede mogelijkheid om heerlijk uitgebreid te ontbijten met je familie. Wij vinden dat je eigenlijk ieder weekend moet vieren met een goed ontbijt Maar we snappen dat je daar niet altijd de tijd voor hebt. Dus geniet van al het lekkers en van elkaar aankomend weekend! Wij helpen je graag een handje door een uitdagend maar wel lekker recept weg te geven! Durf jij de uitdaging aan? 😉

Ingrediënten:

  • 4 sneetjes Kraayennest witbrood
  • 4 eieren
  • 3 eigelen
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • Peper en zout
  • Citroensap
  • 0,5 deciliter water
  • 100 gram roomboter
  • Natuurazijn
  • 4 plakjes rauwe ham

Bereiding:

  • Smelt de boter heel langzaam in een kleine pan.
  • Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is.
  • Schenk de witte wijn en een beetje citroensap, peper en 0,5 deciliter water in een andere pan.
  • Laat dit mengsel op laag vuur inkoken tot 1/3e. (Dit heet gastrique).
  • Zeef de gastrique en laat enkele minuten afkoelen.
  • Breng ondertussen een grote pan met wat natuurazijn en zout aan de kook voor het pocheren van de eieren.
  • Zet een pan met een laagje water op laag vuur en zorg ervoor dat er precies een kom op past.
  • Steek met een ronde vorm het Kraayennest witbrood en rauwe ham in de gewenste grootte
  • Zet kleine kommetjes klaar met ene scheute natuurazijn en zout erin.
  • Breek de eieren voorzichtig in de kommetjes en zet deze in de koelkast.
  • Zet alvast een kom koud water klaar om later de gepocheerde eieren in te doen.
  • Klop voor de Hollandaise saus de eigelen samen met de gastique een minuut tot het schuimig wordt.
  • Zet vervolgens de kom op de pan met het laagje water en blijf kloppen met een garde totdat de saus dik wordt.
  • Schenk één voor één de kleine kommetjes met ei in de pan
  • Laat ze ongeveer 3 a 4 minuten in het water liggen
  • Haal voorzichtig uit het water en leg in de kom met koud water
  • Leg twee brood en ham ‘rondjes’ op een bord klaar en haal de eieren uit het koude water en droog ze voorzichtig af.
  • Leg ze op de ham en maak het af met de Hollandaise saus.

Like, deel en geniet!