Oud brood? Maak paneermeel!

Er gaat geen kerstdiner voorbij zonder brood. Er wordt vaak teveel brood ingeslagen en dat wordt dan achteraf wel zonde gevonden. Het hoeft niet zonde te zijn als je dit oude brood bewaart! Je kan er namelijk heel gemakkelijk zelf paneermeel van maken waar je nog heel lang gebruik van kunt maken. Met het paneermeel kan je vlees, vis en groente paneren. Ook kan je het bijvoorbeeld door het gehakt kneden, dat maakt de gehaktballen of hamburgers steviger. Of meng het eens met geraspte kaas en strooi het dan over een ovenschotel net voordat deze de oven in gaat… Heerlijk!

Des te meer verschillende soorten brood je voor het maken van paneermeel gebruikt, des te lekkerder het wordt. Wat je misschien niet verwacht, maar ook brood met zaden zijn een hele goede toevoeging aan dit recept! Het enige waar je op moet letten is dat je de paneermeel droog bewaart.  Als het te vochtig wordt, dan komt er namelijk al snel schimmel op te staan en dan kan je het niet meer gebruiken. Mits de paneermeel goed gedroogd is, dan is het tot wel een jaar lang houdbaar!

Ingrediënten:

Het oude brood dat je in huis hebt! Je kan dit opsparen door het tussentijds in te vriezen totdat je genoeg hebt.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Snijd de korstjes van het brood af
  • Leg het brood op een bakplaat of rooster
  • Leg de bakplaat of het rooster met het brood erop een half uur in de oven. Als het brood na een half uur nog niet echt crispy is, draai de ovenstand dan terug tot 75 graden en leg de bakplaat of het rooster nog eventjes in de oven
  • Als het brood helemaal crispy is, laat je het eerst helemaal afkoelen
  • Vervolgens breek je het brood in stukken en doe je het in de keukenmachine
  • Als het te grof gemalen is, dan kun je het eventueel nog even over de bakplaat strooien en nog eens tien minuten drogen in de overn.

 

TIP: Heb je meerdere soorten brood gebruikt? Roer het paneermeel dan na het malen nog eens goed door elkaar.

 

Like, deel en geniet!