KraayBurger

De hamburger zoals wij hem vandaag de dag kennen; werd voor het eerst bereid in de Duitse stad Hamburg (hoe kan het ook anders!?). In Hamburg werd het vlees voor het eerst gebakken en geserveerd op een rond broodje. Eerst stond dit vlees bekend als de steak ‘Hamburg stijl’. Pas later werd het hamburger genoemd.

Duitse emigranten hebben het recept meegenomen naar de Verenigde Staten. Daar werd de hamburger voor het eerst op de menukaart gezet. De Verenigde Staten is dan ook het land waar de grootste hamburger ter wereld kan worden gegeten. Deze weegt ruim 61 kilo! Ja, je leest het goed! Wij, Nederlanders, houden het toch liever bij een hamburger van normaal gewicht.

Ingrediënten

  • 2 Kraayennest Italiaanse bollen
  • 2 kleine zoetzure augurken, fijngesneden
  • 2 uien
  • 80 gram Danish Blue
  • 2 theelepels majoraan/marjolein
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 50 gram boter
  • 200 gram paddestoelenmix
  • Goede scheut rode wijn
  • Kerriepoeder
  • Peper
  • Zout
  • Snijd de augurken fijn.
  • Hak een halve ui fijn en snijd de andere helft in ringen.
  • Verkruimel de Danish Blue.
  • Meng de augurk, fijngehakte ui, Danish Blue, marjoraan, zout en peper (naar smaak) door het gehakt.
  • Maak een bal van het gehakt en vorm er twee platte schijven van. (Tip: maak een ring van een PVC-buis, van zo’n 2 cm hoog. Zo kun je het gehakt goed andrukken)
  • Dek de hamburgers altijd af met folie! Gehakt droogt verbazingwekkend snel uit.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de hamburgers in circa 6 minuten aan weerszijden bruin en gaar. (Draai de hamburger pas om als hij los komt van de bodem)
  • Snijd de twee Kraayennest Italiaanse bollen open en leg ze op een bord.
  • Leg de hamburgers ertussen
  • Bak de uienringen en de paddestoelenmix in het bakvet in ca. 3 minuten op hoog vuur bruin
  • Schep ze zowel op als naast de hamburgers
  • Roer de kerriepoeder en de rode wijn naar smaak door het bakvet.
  • Schenk de saus over de hamburgers.

TIP: Eet er bloemkool en zoete aardappel bij in plaats van salade. Gewoon, omdat het herfst is!

Like, deel en geniet!