Home made humus
Is het nou humus, hoemoes, humous, hoummoes of hummus!? Het wordt op veel verschillende manieren geschreven. Wij houden het op de kortste schrijfwijze, namelijk humus. Humus is razend populair in Nederland. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije wordt het al een langere tijd veel gegeten. In Europa is het echt iets van de laatste jaren.
Maar wat is humus nou eigenlijk!? Humus is een puree met kikkererwten als basis. En wist je dat die kikkererwten heel erg gezond zijn? Je kan humus dus lekker vaak eten zonder dat je zondigt. Kikkererwten zijn namelijk rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren. In het bijzonder voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn kikkererwten een goed alternatief om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Humus is daarom ook extra populair onder de vegetariërs en veganisten. Daarnaast bevatten kikkererwten langzame koolhydraten (met een lage glycemische index). Ze zitten boordevol voedingsvezels die helpen bij een lang verzadigd gevoel en een gezonde darmwerking.
Humus is lekker om te eten als spread of dip. Wij vinden humus het lekkerst in combinatie met ons dubbel donkerbrood! Tijdens de lunch als spread op brood en ’s avonds bij de borrel als dip voor het brood. Zelfgemaakte humus kan je het beste bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast. Het is dan ongeveer vijf dagen houdbaar, maar waarschijnlijk is het al wel binnen vijf dagen op;-)
Ingrediënten
- Kraayennest dubbel donkerbrood
- 225 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik
- 1 á 2 eetlepels vocht van de kikkererwten
- 2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
- 2 teentjes knoflook
- Het sap van één citroen
- Verse peterselie en bieslook
- Paprikapoeder
- Peper
- Zout
Bereiding
- Pureer de kikkererwten met 1 á 2 eetlepels vocht in de blender
- Voeg 2 eetlepels tahin toe en blend dit eventjes mee
- Pers de 2 teentjes knoflook en het citroensap uit en voeg het toe aan het mengsel
- Voeg de verse peterselie, peper en zout toe en meng het geheel goed door elkaar met de blender totdat er een gladde puree ontstaat
- Schep het geheel in een schaaltje en maak het af met een snufje paprikapoeder
- Garneer de humus voor het serveren met een beetje bieslook.
TIP: Als je van pittig houdt, voeg dan een theelepel chilivlokken toe aan dit recept!
Like, deel en geniet!