Home made Filet Americain

De naam filet americain is afgeleid van het beroemde ‘Steak tartaar’ (ook wel beefsteak à l’Americain genoemd). Steak tartaar betekent gehakte biefstuk. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het niets met Amerika te maken. Dus waar komt de naam dan vandaan? Na een klein onderzoek zijn we erachter gekomen dat het te maken heeft met de plek waar het is uitgevonden, namelijk; het American hotel op het Leidseplein in Amsterdam. Het restaurant van het hotel heet bar Americain. Op deze plek werd op 10 juli 1895 voor het eerst de lekkere combinatie van rauw rundvlees met kruiden geserveerd.

 Als je deze vakantie filet americain eet in België of Frankrijk let dan op dat je de juiste variant bestelt anders krijg je gemalen rund zonder kruiden of toevoegingen. Voor de op smaak gebrachte variant bestel je: filet americain préparé.

Filet americain is er tegenwoordig in vele varianten. De ‘gewone’ variant en de ‘martino’ zijn het populairst. Wij beschrijven in deze blog het recept voor de gewone variant. Maar pas op! Na het proeven van deze filet wil je nooit meer terug naar de variant uit de supermarkt! 😉

Ingrediënten

Filet Americain:

  • 1 kg biefstuk in stukjes (je kunt ook tartaar gebruiken)
  • 2 el mayonaise
  • 2 el mosterd
  • Scheutje worcestershire sauce
  • 8 gram gemalen zeezout (tip: je kan ipv zout ook een bouillonblokje gebruiken)
  • 1 gram gemalen witte peper
  • 10 gram paprikapoeder
  • Een paar druppels tabasco
  • 2 eidooiers

Topping:

  • 2 kleine uitjes gesnipperd
  • Fijngesneden zoetzure augurk

Bereidingswijze:

  • Doe alle Filet Americain ingrediënten in een keukenmachine
    (heb je geen keukenmachine snij de biefstuk dan zo fijn mogelijk en gebruik de staafmixer)
  • Pureer alles tot een glad mengsel.
  • Als het mengsel nog iets smeuïger mag zijn kun je altijd nog wat mayonaise toevoegen.
  • Proef of de filet op smaak is en voeg indien nodig nog versgemalen peper en zout toe.
  • Het enige dat je nu nog nodig hebt is je favoriete Kraaybroodje.
  • Smeer de Filet Americain op je broodje en top het geheel af met de uitjes, stukjes augurk en eventueel een beetje sla.
  • Et voila! Een Kraaybroodje belegd met je eigen homemade filet americain!

Like, deel en geniet!