Groen, gezond, smeuïg en erg lekker… Guacamole!

Guacamole is van origine een gerecht dat afkomstig is uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chillipeper, korianderblad en verschillende andere kruiden. Het wordt meestal gegeten met tortilla’s en tortillachips, maar het kan natuurlijk ook op (geroosterd) brood! Hier het basis recept van guacamole.

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 teen knoflook
  • 1 limoen
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze:

  • Snij de avocado door midden en verwijder de pit.
  • Snij het vruchtvlees in de schil in de lengte en de breedte in.
  • Lepel het vruchtvlees uit de schil, op die manier heb je de avocado gelijk in kleine blokjes.
  • Maak een teentje knoflook schoon en hak deze zo fijn mogelijk. Voeg het vervolgens toe aan de avocado.
  • Snij de limoen door midden en snij de helften ook weer door midden. Knijp eerst één partje uit boven de avocado. Pas op; proef eerst voordat je meer sap toevoegt.
  • Prak de guacamole met een vork en doe het in een bakje.
  • Voeg als laatste, naar smaak, de zout en peper toe.

Eventueel kun je zelf nog blokjes tomaat, ui en/of chilipeper toevoegen. Als je tomaat gebruikt vergeet dan niet de zaadlijsten te verwijderen! Anders wordt het te waterig.

Het zuur van de limoen moet bruinwording van de guacamole tegengaan. Toch werkt dit vaak niet lang genoeg. Door water toe te voegen kun je het zelfs een paar dagen langer goed houden! Dit doe je als volgt:

  • Druk de guacamole plat met een lepel.
  • Voeg een beetje water toe zodat de guacomole net onder water staat.
  • Dek het af met plastic folie en zet het in de koelkast.

Tip: Guacamole is ook uitermate geschikt als dip voor groenten als paprika, komkommer etc.! #GezondeSnack

Like deel en geniet!