Glutenvrije ovenschotel
Ovenschotels zijn er in vele vormen en maten, een van de bekendste ovenschotels is bijvoorbeeld de lasagne. Maar wist je dat je met oud brood ook een heerlijke ovenschotel kunt maken? De ovenschotel uit deze blog maken we met glutenvrij brood, zodat mensen met een glutenallergie ook kunnen genieten van heerlijke #Kraayblog.
Gluten geven stevigheid aan brood en zorgen ervoor dat het brood kan rijzen. Door gebruik te maken van granen die gluten bevatten wordt het brood dus steviger en behoudt het zijn vorm. Helaas zijn er veel mensen die een glutenallergie hebben. Hiervoor bestaat er gelukkig glutenvrij brood. Dit brood wordt gemaakt van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals haver, boekweit, rijst, quinoa, gierst of een andere soort. Doordat er glutenvrije graansoorten aan het brood worden toegevoegd heeft dit brood vaak een andere (en kleinere) vorm. Helaas wordt glutenvrij brood wel sneller oud omdat er minder water in zit dan in gewoon brood. Heb je nog (oud) glutenvrij brood over dan is dit recept ideaal:
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olie
- 2 uien, in ringen
- 1 dikke prei, in ringen
- 200 ml slagroom
- 10 sneetjes glutenvrij (oud) brood van Kraayennest
- 3 tomaten in kleine stukjes
- 150 gram geraspte kaas
- handje verse basilicum
- zout, peper en nootmuskaat
Bereiding:
-Verwarm de oven voor op 200 graden.
–Fruit de ui en de prei in een koekenpan samen met de olie in een paar minuten zachtjes gaar.
-Roer de helft van de slagroom erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
-Vet een ovenschaal in.
-Zorg dat je in totaal 10 sneeën brood hebt, ook het broodkapje is erg lekker in deze schotel. -Leg de sneetjes brood dakpansgewijs in de ovenschaal.
-Tussen elke laag brood stop je een klein deel prei-uienmengsel, tomaat, wat geraspte kaas en basilicum.
-Verdeel de rest van de geraspte kaas over het brood en giet tot slot de rest van de slagroom erover.
-Zet de ovenschotel zo’n 25 minuten in de oven.
Dit recept is natuurlijk ook perfect te combineren met gewoon brood!
Like, deel en geniet!