Gezonde lunch voor kinderen

De eerste schooldagen van dit jaar zijn weer achter de rug. Tijd om het vaste ritme weer op te pakken, waarvan gezond eten een belangrijk onderdeel uitmaakt. Als ouders worstelen we vaak met de vraag ‘wat geef ik mee naar school?’. Er wordt door de school gevraagd iets gezonds mee te geven, maar wat is gezond en hoe zorg je ervoor dat je kind het ook lekker vindt?

In Nederland is brood het meest voor de hand liggend om mee te geven. Brood is voedzaam, als je tenminste kiest voor een meergranen of volkorenvariant. Het bevat de nodige voedingstoffen en geeft een langere verzadiging. Kies als beleg het liefst iets waar geen of weinig suiker in zit. Zoals pindakaas (suikervrij te koop bij biologische winkels), notenpasta, vleeswaren, suikervrije jam, gekookt of gebakken ei, vette vis als tonijn, zalm of makreel, kaas, banaan, appel-, peren-, of dadelstroop en vegetarische paté. Maak hier nog een gezonde groene smoothie bij en de lunch is compleet.

Groene smoothies zijn dé manier om je kind te laten wennen aan groente, maar smoothies met alleen groente smaken vaak niet zo lekker. Zoet doet het altijd goed, dus mix daarom groente met fruit. De verhouding is daarbij erg belangrijk. Begin eerst met een flinke hoeveelheid fruit en een klein beetje groente in de blender. Bouw het langzaam op en voor je het weet geniet je kind van een gezonde groene smoothie! Hier alvast wat inspiratie. Succes!

Ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • ½ komkommer
  • ½ tomaat
  • ijs (blokjes)