De lekkerste croque monsieur!

In België en Frankrijk ontkom je er bijna niet aan: de croque monsieur. Een tosti gevuld met ham en kaas zoals wij hem kennen, maar dan met een heerlijke laag béchamelsaus eroverheen. Deze saus dient in de Franse en Italiaanse keuken veelal als basis voor andere sauzen. Of het nu gaat om groenten, vis, vlees of een lekkere tosti: béchamelsaus is lekker bij veel gerechten. Dus zet je koekenpan maar klaar, dan kunnen we beginnen met de croque monsieur!

Wat heb je nodig?

Voor de croque monsieur:
  • 2 dikke sneetjes Kraayennest brood
  • 45 gram kaas naar eigen smaak (Let op! Hij moet goed smelten)
  • een beetje Parmezaan
  • 2 plakken ham
  • 3/4 eetlepels béchamelsaus
  • roomboter
Voor de béchamelsaus:
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 ml volle melk

Aan de slag!

  • Verwarm je oven op de grillstand.
  • Begin met het maken van de béchamelsaus. Hiervoor smelt je alle boter in de pan. Wanneer deze gesmolten is voeg je alle bloem toe en roer je het door tot je een soort deeg hebt, bak deze een paar minuten tot de bloem gaar is.
  • Voeg de melk roerend beetje voor beetje toe, let goed op dat het vorige beetje melk goed is ingetrokken voor je er meer bijgiet. Roer dit 5 minuten door tot het een dikke, gladde saus. Haal deze van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Smeer de broodjes aan beide kanten in met een klein beetje boter en beleg ze met de ham en zelfgekozen kaas. Bak de croque in een pan tot de kaas smelt en het brood goudbruin is.
  • Haal hem vervolgens uit de pan en leg hem in een ovenschaal. Top hem met de béchamelsaus, Parmezaan en eventueel extra peper.
  • Zet de ovenschaal nog een paar minuten in de oven en serveer gelijk.

Like, share & Geniet!