Caprese Ciabatta

Oke, we beginnen deze blog met een leuk weetje. Wisten jullie dat ‘Ciabatta’ slof of pantoffel in het Italiaans betekent? Dit komt omdat een ciabatta, in tegenstelling tot Nederlands brood, stompe uiteinden heeft. Het brood lijkt eigenlijk op een typisch Italiaans slofje.

De ciabatta is een Italiaans streekbrood uit het gebied rond Como in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Bakkers maakten dit brood van restdeeg gemengd met water om het weer zacht te krijgen. Het is een luchtig brood met een heerlijke smaak en een knapperige korst. En wat ook erg fijn aan de ciabatta is, is dat het brood nauwelijks kruimelt. I-de-aal!

Wij hebben deze week een heerlijk, en sterk geurend, recept met dit heerlijke Italiaanse broodje. Smakelijk alvast.

Ingrediënten:

  • 2 Kraayennest ciabatta broodjes
  • 4 eetlepels gezouten boter
  • 3 teentjes knoflook
  • Zakje mozzarella
  • 120 ml balsamicoazijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 tomaten
  • Peper en zout
  • Verse basilicum

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de ciabattas horizontaal in twee delen
  • Snijd de knoflookteentjes in kleine blokjes
  • Snijd de mozzarella in plakjes
  • Snijd de tomaten in plakjes
  • Hak de blaadjes basilicum in kleine stukjes
  • Meng in een kom de boter en knoflook
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig op beide kanten van de ciabattas
  • Leg de plakjes mozzarella op beide kanten van de ciabattas
  • Plaats als de oven op temperatuur is de twee kanten van de ciabatta op een bakplaat met de gesneden kant naar boven
  • Bak de ciabattas ongeveer 13 minuten totdat de mozzarella gesmolten is
  • Doe de balsamicoazijn en bruine suiker in een kleine steelpan en breng dit aan de kook
  • Laat dit mengsel ongeveer 10 a 15 minuten zachtjes inkoken op laagvuur.
  • Als het met de helft is gereduceerd moet je de pan van het vuur halen en het mengsel iets laten afkoelen
  • Haal de ciabattas uit de oven en beleg het brood met de plakjes tomaat
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Daarna voeg je de verse basilicum toe en besprenkel je de ciabattas met de balsamico-stroop.

Like, deel en geniet!