Broodje biefstuk…

Nederlanders zijn gek op vlees. Dat blijkt wel uit het feit dat er per Nederlander wel 83,7 kilo vlees per jaar over de toonbank gaat! Een van de meest populaire stukjes vlees is natuurlijk de biefstuk.  De biefstuk of ‘steak’ is de benaming voor mals en mager spiervlees. Er zijn verschillende soorten biefstuk verkrijgbaar in nog meer verschillende prijsklassen. Malse of juist wat taaiere biefstuk, er is voor iedereen wel een variant te vinden die zowel bij de portemonnee als bij de persoonlijke smaak past.

De malsheid van het rundvlees wordt bepaald door de hoeveelheid inwendig bindweefsel. Deze delen bevinden zich met name in de bil en de rug van het rund. Daarnaast zijn er vele factoren die van invloed zijn op de malsheid van het vlees zoals; mestwijze, leeftijd, en de levenskwaliteit van het rund.

Zo is er een exclusieve biefstuk van het ‘Wagyu-rund’. Deze keizerlijke runderen worden volgens Japanse traditie gevoederd en gemasseerd. Hoe harder de spier heeft gewerkt hoe taaier het vlees is. Deze Wagyu-runderen hebben zo’n relatief luxe leven gehad dat het vlees , mede door de massages en voeding, extra mals maar daarom ook extra duur is.

In dit recept combineren we dit populaire stukje beef met een lekker Kraaybroodje. Kies de biefstuk die bij jou past en tover binnen no-time de lunch die jij wilt op tafel!

Ingrediënten:

  • 4 Kraayennest ciabatta
  • 350 gram biefstuk.
  • Olijfolie
  • Mierikswortel (potje van Kuhne)
  • Rucola
  • Sap van een halve citroen
  • 4 tomaten (snijd deze alvast in plakjes)
  • Tijm (het liefst vers, maar gedroogd kan ook)
  • Peper en zout
  • Mayonaise

Bereidingswijze:

-Leg de biefstuk buiten de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komt.

-Leg een vel bakpapier op een bord of een snijplank en strooi hier de tijm, de versgemalen peper en het zout over. Sprenkel hier nog wat olijfolie overheen.

-Leg de biefstuk om en om op het vel bakpapier en wrijf deze goed door mengsel.

-Laat de grillpan heet worden op middelhoog vuur. (Druppel een beetje water in de pan; als het water meteen verdampt en begint te sissen is de pan op temperatuur)
#Tip: Op de BBQ is het nog lekkerder!

-Grill de biefstuk 3 minuten aan elke zijde.

-Pak de biefstuk in aluminiumfolie en laat deze in een warme oven (120 graden) rusten.

– Snijd de ciabatta(s) door de helft. (Als je dit lekker vindt kun je de doorgesneden ciabatta nog even roosteren in de grillpan/op de BBQ)

-Smeer de ene helft van de ciabatta in met mierikswortel.

-Meng de rucola, in een kom, aan met het citroensap en een eetlepel mayonaise. Bestrooi de rucola met nog een beetje peper en zout.

-Leg de plakjes tomaat op de besmeerde ciabatta-helft

-Haal de biefstuk uit de oven (bewaar het braadvocht dat in de aluminiumfolie zit) en snijd deze met een scherp mes in dunne plakjes.

-Drapeer de biefstuk over de tomaat en leg hier de blaadjes rucola op.

-Leg de bovenste helft(en) van de ciabatta even in het braadvocht zodat het broodje een beetje vocht absorbeert.

-En nu smullen maar!

Like, deel en geniet!

P.S. Je kunt dit recept ook als avondmaaltijd serveren in combinatie met gebakken aardappeltjes en een lekkere salade.