Brood in Nood

Deze week in onze inspiratierubriek eenvoudige tips over hoe brood je uit noodsituaties tijdens de feestdagen kan redden! Een sneetje brood ligt tenslotte altijd binnen handbereik…

Het begint al bij de voorbereidingen van het diner… 
Voorkom dat die mooie kerstmake-up uitloopt bij het snijden van de uien. Een sneetje brood in de mond tijdens het snijden lijkt wellicht wat gek, maar het brood zal de stof opnemen die anders de dikke tranen zouden veroorzaken!
Houd de keukengeurtjes beperkt tot het verse brood en de vele zoetigheden. Wanneer je bij een heerlijk geurend wildgerecht spruitjes kookt kan die kookgeur gaan overheersen, leg een sneetje brood bovenin de pan, de deksel erop en weg blijven de geurtjes!
Blijkt die lekkere soep vlak voor het opdienen toch wat te vet? Roer dan eens met een stukje brood door de pan, zo skim je het eenvoudig, eventueel een paar keer herhalen en opscheppen maar!
Wanneer op het laatst toch dat pannetje rijst aangebrand blijkt te zijn kan een sneetje brood ook een hoop zweet voorkomen! Ga vooral niet roeren in de rijst, maar leg een sneetje brood op de rijst en sluit de pan voor een paar minuten. Daarna zal de aangebrande geur verdwenen zijn en kun je eenvoudig de niet aangekoekte rijst overscheppen in een mooie schaal!
Tijdens het diner kan brood ook uitkomst bieden…
Op gezellige feestjes kan er nog wel eens een glas omvallen, maar een stofzuiger maakt het zo ongezellig, terwijl een stoffer en blik nog wel eens wat (onzichtbare) glassplinters achter laat. Verassing, ook hier kan een sneetje brood hulp bieden, druk een sneetje zachtjes op de plek waar de splinters ongeveer zullen liggen en deze verdwijnen zonder problemen in de zachte structuur van het brood!
Krijg je het idee dat mensen niet voldoende gevuld zullen raken? Snij dan lekker dikke plakken brood, besprenkel ze met wat olie en leg ze kort in een droge koekenpan, wrijf ze daarna lichtjes in met een gehalveerde knoflookteen en klaar is je bruschetta! Afhankelijk van je voorraad en tijd serveer je hier bijvoorbeeld wat fijngesneden tomaat met peper en zout bij of decoreer met een blaadje basilicum. Biedt het bijvoorbeeld bij een salade of soep aan, als tussengerecht op zichzelf kan het ook heel goed!
Als de kinderen op bed liggen is brood wederom je beste vriend…
Tijdens zo’n familiediner laten we de kinderen vaak iets meer hun gang gaan. Dat helpt vaak voor een ontspannen gezelligheid, totdat blijkt dat de muren vol vette vingers zitten. Eenvoudig met een sneetje brood overheen wrijven werkt het best!
Ook wanneer er achteraf blijkt dat er een vettig stuk eten op de grond ligt, is brood het hulpje dat meer vet absorbeert dan het gemiddelde huishouddoekje!

Missen wij nog een gouden tip? Laat het weten op onze facebookpagina. Fijne feestdagen!