Apple crumble gemaakt met oud brood

Nederlanders gooien dagelijks één op de 5 sneetjes brood weg. In totaal zijn dit 400.000 hele broden per dag. Pure verspilling! Er is zoveel lekkers te maken met oud brood. Eerder hebben we al aangegeven dat je er quiche, pannenkoeken, broodsalade, koekjes, bruschetta of croutons mee kan maken. Onze ‘oud brood-tip’ van deze keer: maak er een overheerlijke apple crumble van!

 Apple crumble is van oorsprong een Engels recept. Als je het Engelse woord Crumble vrij vertaald naar het Nederlands betekent het kruimel. Dit is een soort taart die bestaat uit kruimeldeeg en een variant fruit. Om apple crumble te maken, meng je appels met kruimeldeeg en that’s it! Naast kruimeldeeg en fruit, kan je ook oud brood toevoegen aan de apple crumble. Dat recept lees je hieronder. Apple crumble is oorspronkelijk bedoeld als toetje, maar het is zó lekker dat wij het ook wel snappen als je dit de hele dag zou kunnen eten!

 Ingrediënten

  • 14 kleine sneetjes oud brood
  • 5,5 dl melk
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • 145 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • Kaneel
  • 4 appels (Granny Smith)
  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter (uit de koelkast, op kamertemperatuur)
  • 180 gram suiker

Bereiding:

  • Verbrokkel de sneetjes oud brood in een mengkom
  • Meng in een andere kom de melk, de eieren, zout en suiker. Voeg een klein snufje kaneel en de vanillezaadjes toe
  • Giet dit mengsel over het oud brood. Meng goed en laat even weken
  • Schil ondertussen de appels en snijd deze in fijne stukjes
  • Maak de crumble: verkruimel de bloem met de boter en de suiker tot je een kruimstructuur krijgt. Kneed niet verder; anders krijg je een deegbol
  • Beleg een ovenschotel (of een bakplaat) met bakpapier. Dit beleg je daarna met het geweekte broodmengsel. Wrijf deze goed open en beleg vervolgens met de appeltjes. Strooi hierover één eetlepel suiker en kaneel
  • Verdeel de crumble over de appels
  • Bak gaar in een voorverwarmde oven van 200ºC, gedurende ongeveer 20 minuten
  • De crumble is klaar als de bovenkant mooi goudbruin en krokant is

Like, deel en geniet!