Roggebrood met spek

Roggebrood heb je in verschillende soorten. Er is onder meer Brabants, Fries, Gelders, Gronings, Limburgs en Overijssels roggebrood. Maar Fries en Brabants roggebrood zijn toch wel de koplopers onder het roggebrood. Brabants roggebrood wordt kort gebakken, bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid. Bovendien wordt het van gemalen rogge gemaakt. Fries roggebrood kent daarentegen een lange baktijd, wordt met geweekt en gekookt oud roggebrood aangemaakt en bevat geen gist of desem. Het wordt voornamelijk van gebroken roggekorrels gemaakt en de smaak is zoeter! Roggebrood is bovendien erg voedzaam en gezond. Het bevat roggekorrels en is daardoor rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Een aanradertje van eigen bodem dus!

Ingrediënten

  • 8 sneetjes Kraayennest Fries of Brabants roggebrood
  • 6 plakjes mager gerookt spek
  • 50 gram zuivelspread
  • 1 eetlepel appel-perenstroop
  • Zout en peper
  • 50 gram rucola

Bereiding

  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de plakjes spek krokant
  • Laat de plakjes spek uitlekken op een stukje keukenpapier
  • Besmeer de sneetjes roggebrood met zuivelspread
  • Besmeer daarna de sneetjes met stroop
  • Doe wat zout en peper naar smaak op de sneetjes
  • Verdeel de rucola over het roggebrood
  • Beleg het roggebrood als laatste met de plakjes spek

Heb jij nog leuke vakantiefoto’s? Stuur onder dit bericht een foto en maak kans op een overheerlijke #KraayVlaai naar keuze! Stay tuned!

Like, deel en geniet!