MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij bakkerij ‘t Kraayennest

Omdat we in een relatief nieuwe bakkerij zitten, is onze apparatuur modern en energiezuinig. Dat geldt voor de branders van onze ovens, het verwarmingssysteem van de bakkerij en de elektrische installatie. Bovendien zijn de dozen waarin wij onze producten verpakken volledig van gerecycled karton gemaakt. Zelfs het etiket en de tape zijn 100% afbreekbaar.
Maar er is meer. Wij bakken ons ambachtelijke brood met respect voor mens en natuur. Om dat te bereiken streven we constant naar nieuwe manieren om ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen inhoud te geven. Hieronder leest u wat wij zoal doen.

Granen en akkerbouw
Samen met onze graanleveranciers maken wij graanmelanges van hoogwaardige buitenlandse en binnenlandse tarwe- en roggesoorten. Hierin zorgen speciale tarwerassen zoals durum voor bijzondere broodeigenschappen. Deze tarwe is voornamelijk afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. De boeren van wie wij onze durum en tarwe betrekken, mesten op het juiste moment en met de voorgeschreven hoeveelheden. De teelt vindt plaats op met zorg geselecteerde gronden. Onze graansoorten wordt per schip bij de molenaar aangevoerd omdat dit milieuvriendelijker is dan transport over de weg.
Ook hebben wij ons eigen merk, genaamd Hollands Goud. Onder dit label wordt brood gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en is daardoor meesterlijk op smaak! Puur vanuit de oorsprong, van 100% Nederlands tarwe. Brood zoals het ooit bedoeld is. Hollands goud staat voor: 100% Nederlandse tarwe, non gmo (genetically modified organism), transparante keten, minder uitstoot door minder transport en geen kunstmest.
Sinds 2008 zijn we in het bezit van het Skal-keurmerk met Skalnummer 024734_CP4357 en maken we, naast regulier gangbaar brood, een uitgebreid biologisch broodassortiment. Wij houden van lekker en gezond en daarom kiezen we bewust voor eerlijke en biologische ingrediënten voor onze biologische broodproducten. We nemen onze verantwoordelijkheid naar mens en milieu en we hanteren strikte voorwaarden aan onze medewerkers en toeleveranciers op het gebied van duurzaamheid, energieverbruik en de keuze voor biologische grondstoffen. Alle leveranciers/producenten worden hierop jaarlijks gecontroleerd.

Energiebesparing
In onze ogen hoort energiebesparing standaard thuis in ons streven naar betekenisvol Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Enkele maatregelen waarmee wij energie besparen:
• Onze 9-etage steenvloeroven heeft een TÜV certificaat en is één van de meest energiezuinige ovens van NL.
• Onze hete lucht rotatie-ovens zijn van warmterecuperatie voorzien met ingebouwde vuurvaste warmtestenen. Zuiniger, efficiënter en krachtiger dankzij de geïntegreerde energierecycling.
• Wij verpakken desembroden (Steengoedbrood®) in diepgevroren toestand waardoor het energieverbruik van de vriezer laag blijft.
• In bedrijfsruimten werken we zoveel mogelijk bij daglicht.
• Waar mogelijk passen wij bakkerijprocessen aan, zodat we tijdens daglicht kunnen werken.
• We gebruiken bewegingsmelders in vele bedrijfsruimten zodat nergens onnodig licht brandt.
• In het hele bedrijf maken we gebruik van hoofdzakelijk ledverlichting en in enkele ruimte nog hoogfrequente Tl-verlichting, die in 2020 nog door ledverlichting vervangen zullen worden.
• De wasmachine voor onze gereedschappen gebruikt warm water afkomstig uit de boiler of gegenereerd via een warmtewisselaar op de koelmotoren. Dit vergt minder energie dan het verwarmen met gas.
• We verwarmen onze bedrijfsruimten met de warmte van koelmotoren.
• In de bakkerij zijn tussen iedere ruimte snelloopdeuren geplaatst voor een betere temperatuurbeheersing.
• Bij de jongste ver- en nieuwbouw van het bedrijf is zoveel mogelijk isolatie toegepast.
• Door alle koel- en vriesapparatuur tijdig te reinigen verbruiken we minder energie.
• Onze bestelbussen rijden met AD-blue om hun NOx-uitstoot te beperken.

Voedselafval
Bakkerij ‘t Kraayennest maakt onderscheid tussen voedselafval en overig afval. Voor beide afvalstromen streven we naar preventie en opwaardering van afval door het slimmer maken van de productie- en afvalketen.
Voedselverliezen leiden tot economisch verlies en vergroten de milieudruk door overbodig energieverbruik, onnodige CO2-uitstoot, overbodig waterverbruik en extra transportkilometers op de Nederlandse wegen. Voedselverliezen raken ook aan ethische aspecten zoals de wereldvoedselproblemen. Preventie en opwaardering van voedselafval zijn daarom een belangrijk speerpunt in het duurzame beleid van ‘t Kraayennest.
Enkele maatregelen voor preventie van afval:
• We zorgen voor een nauwgezet beheer van verse producten.
• We werken conform een strikt eigen kwaliteitssysteem dat onder meer gericht is op het realiseren van hoge kwaliteit in producten en processen. Dit leidt tot minder uitval en dus minder afval.
• Dankzij elektronisch bestellen kunnen we nauwkeuriger produceren.
• Door onze actieve promotie van bake-off producten kunnen we bakken naar behoefte.
• Aan het einde van de dag bieden wij in onze winkels Magic boxen via Too Good To Go aan en met succes.
• Overgebleven brood bij de eigen winkels nemen we mee terug. Deze retourproducten bieden wij bij voedselbanken aan.
• We minimaliseren waar mogelijk het gebruik van verpakkingen.
• We verwerken de dagelijkse orderbevestigingen digitaal en niet op papier (zoals fax).
• We streven ernaar onze schriftelijke communicatie (waaronder facturatie) via mail en internet te laten verkopen. Dit verkleint de hoeveelheid papierafval.
• Op onze gebakskratjes worden etiketten van aardappelzetmeel geplakt. Hierdoor lossen de etiketten op tijdens het wassen van de kratten in de vaatwasser.

Enkele maatregelen voor het opwaarderen van afval:
• We scheiden papier, glas, plastics, kapotte houten pallets, vet, blik en ijzer om hergebruik te maximaliseren.
• De afvalbroodproducten worden geleverd aan de diervoedselindustrie.
• De kassarollen hebben het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Personeel
• Enkele van onze werkplekken zijn geschikt gemaakt voor moeilijk bemiddelbare werknemers met een beperking.
• In onze moderne bakkerij wordt de bakker zoveel mogelijk ontzien. Zo is er stofafzuiging bij het vullen van de kuipen met meel en gaat het laden en lossen van de steenoven automatisch.
• Al vele jaren zijn wij een ‘Erkend leerbedrijf’ , een titel om trots op te zijn. Sinds 1 augustus 2015 is er één landelijk beeldmerk voor alle erkende leerbedrijven. Het beeldmerk laat zien dat wij mbo-studenten opleiden.

Voedselveiligheid
Kwaliteit is kracht. Om te zorgen dat we afname bij de zakelijke markt realiseren, moet het product niet alleen lekker zijn maar ook aan strenge voorwaarden voldoen. Daarom werken we met een voedselveiligheidssysteem volgens de principes van GFSI. In 2014 hebben we het FSSC 22.000 certificaat behaald. Daarmee willen we aantonen dat onze productie voldoet aan de strenge basisvoorwaarden voor voedselveiligheid. Een FSSC 22.000 certificering draagt bij aan een nauwkeurige analyse van de risico’s, de beheersing ervan en een continue verbetering van voedselveiligheid. Dit certificaat is erkend door het GFSI, het wereldwijde samenwerkingsverband van o.a. retailers, en voldoet daarmee aan de eisen van klanten en opdrachtgevers.

Wij bakken met de 3 T’s van Tijd, Temperatuur en Toewijding!