Koningsdag in sfeer met wortelspread!

Het is zover: Koningsdag! De dag waarop we massaal de rommelmarkten, festivals en andere leuke activiteiten bezoeken. Hierbij horen natuurlijk verschillende leuke (en lekkere) tradities, zoals de oranje tompouce. Wist je dat op de verjaardag van de koning er maar liefst 600% (!) meer tompoucen worden verkocht in Nederland? Want Koningsdag is natuurlijk pas écht Koningsdag met deze lekkernij (die we uiteraard ook in de winkels hebben liggen 😉).

Of je nou vandaag op de vrijmarkt gaat staan, een festival meepakt of toch liever een dagje door de stad loopt; zorg dat je een goed ontbijt op hebt! En laten wij hier nou net een mooi recept voor hebben: heerlijke zelfgemaakte wortelspread op brood. Natuurlijk, in de toepasselijke kleur oranje. Een gezond, maar vooral ook lekker ontbijt. Fijne Koningsdag!

Ingrediënten

  • 3 wortels
  • 1 ui
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 stuk gember (duimgrootte)
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepe olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Kraayennestbrood naar keuze

Bereidingswijze

  • Week de cashewnoten ongeveer 30 minuten lang in kokend water.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de wortels in stukjes, en de ui in ringen.
  • Voeg de wortels, ui-ringen, gember en knoflook toe in een ovenschaal.
  • Voeg olijfolie, zout en peper toe naar smaak.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven, verwarm het ongeveer 30 minuten lang.
  • Voeg hierna de gehele inhoud van de ovenschaal toe in de blender. Doe hier de cashewnoten en het citroensap bij.
  • Blend het tot een geheel mengsel. Tip: wanneer je de spread nog smeuïger wil maken, kun je nog een klein beetje olijfolie toevoegen!
  • Smeer de spread op je Kraayennestbrood.

Like, deel en geniet!