MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij bakkerij ‘t Kraayennest

Omdat we in een relatief nieuwe bakkerij zitten, is onze apparatuur modern en energiezuinig. Dat geldt voor de branders van onze ovens, voor het verwarmingssysteem van de bakkerij en voor de elektrische installatie. Bovendien zijn de dozen waarin wij onze producten verpakken volledig van gerecycled karton gemaakt. Zelfs het etiket en de tape zijn 100% afbreekbaar.

Maar er is meer. Wij bakken ons ambachtelijke brood met respect voor mens en natuur. Om dat te bereiken streven wij constant naar nieuwe manieren om ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen inhoud te geven. Hieronder leest u wat wij zoal doen.

Granen en akkerbouw

Samen met onze graanleveranciers maken wij graanmelanges van hoogwaardige buitenlandse en binnenlandse tarwe- en roggesoorten. Hierin zorgen speciale tarwerassen zoals durum voor bijzondere broodeigenschappen. Deze tarwe is voornamelijk afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. De boeren van wie wij onze durum-tarwe betrekken, mesten op het juiste moment en met de voorgeschreven hoeveelheden. De teelt vindt plaats op met zorg geselecteerde gronden. Ons durum-graan wordt per schip aangevoerd omdat dit milieuvriendelijker is dan transport over de weg.

Meel en maalderij

Elke tarwepartij wordt met zorg gereinigd. Op basis van baktechnische analyses stellen wij een optimale natuurlijke melange zonder toevoegingen samen. Daarna pas wordt de tarwe gemalen tot mooie bloem met karakteristieke eigenschappen. Dit is de basis van onze goudeerlijke ambachtelijke producten.

Energiebesparing

In onze ogen hoort energiebesparing standaard thuis in ons streven naar betekenisvol Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Enkele maatregelen waarmee wij energie besparen:

  • Onze steenvloeroven van 9-etages heeft een TÜV certificaat en is één van de meest energiezuinige ovens van Nederland.
  • Wij verpakken desembroden (Steengoedbrood ®) in diepgevroren toestand waardoor het energieverbruik van de vriezer laag blijft.
  • In bedrijfsruimten werken wij zoveel mogelijk bij daglicht.
  • Waar mogelijk passen wij bakkerijprocessen aan, zodat wij tijdens daglicht kunnen werken.
  • Wij gebruiken bewegingsmelders in de bedrijfsruimten zodat nergens onnodig licht brandt.
  • In het hele bedrijf maken wij gebruik van led- en hoogfrequente TL-verlichting.
  • De wasmachine voor onze gereedschappen gebruikt warm water afkomstig uit de boiler of gegenereerd via een warmtewisselaar op de koelmotoren. Dit vergt minder energie dan het verwarmen met gas.
  • Wij verwarmen onze bedrijfsruimten met de warmte van koelmotoren.
  • Bij de jongste ver- en nieuwbouw van het bedrijf is zoveel mogelijk isolatie toegepast.
  • Door alle koel- en vriesapparatuur tijdig te reinigen verbruiken wij minder energie.

Beperking afvalstromen

Bakkerij ‘t Kraayennest maakt onderscheid tussen voedselafval en overig afval. Voor beide afvalstromen streven wij naar preventie en opwaardering van afval door het slimmer maken van de productie- en afvalketen.

Voedselafval

Voedselverliezen leiden tot economisch verlies en vergroten de milieudruk door overbodig energieverbruik, onnodige CO2-uitstoot, overbodig waterverbruik en extra transportkilometers op de Nederlandse wegen. Voedselverliezen raken ook aan ethische aspecten zoals de wereldvoedselproblemen. Preventie en opwaardering van voedselafval zijn daarom een belangrijk speerpunt in het duurzame beleid van ‘t Kraayennest. Enkele maatregelen voor preventie van afval:

  • Wij zorgen voor een nauwgezet beheer van verse producten.
  • Wij werken conform een strikt eigen kwaliteitssysteem dat onder meer gericht is op het realiseren van hoge kwaliteit in producten en processen. Dit leidt tot minder uitval en dus afval.
  • Dankzij elektronisch bestellen kunnen wij nauwkeuriger produceren.
  • Door onze actieve promotie van bake off producten kunnen wij bakken naar behoefte.
  • Overgebleven brood bij afnemers nemen wij mee terug. Alle retourproducten bieden wij bij voedselbanken aan.
  • Wij minimaliseren waar mogelijk het gebruik van verpakkingen.
  • Wij verwerken de dagelijkse orderbevestigingen digitaal en niet op papier.
  • Wij streven ernaar onze schriftelijke communicatie (waaronder facturatie) via mail en internet te laten verkopen. Dit verkleint de hoeveelheid papierafval.

Enkele maatregelen voor het opwaarderen van afval:

  • Wij scheiden papier, glas, plastics, vet, etc. om hergebruik te maximaliseren.
  • De afvalproducten worden geleverd aan de diervoedselindustrie.

Personeel

  • Enkele van onze werkplekken zijn geschikt gemaakt voor moeilijk bemiddelbare werknemers met een beperking.
  • In onze moderne bakkerij wordt de bakker zoveel mogelijk ontzien. Zo is er stofafzuiging bij het vullen van de kuipen met meel en gaat het laden en lossen van de ovens automatisch.
  • Alle cruciale handelingen zoals het vormen en insnijden van het deeg vallen onder het geschoolde handwerk. Dat maakt onze broden mooier en houdt het werk leuker.
  • Al vele jaren zijn wij ‘Erkend leerbedrijf’ , een titel om trots op te zijn. Sinds 1 augustus 2015 is er één landelijk beeldmerk voor alle erkende leerbedrijven. Het beeldmerk laat zien dat wij mbo-studenten opleiden.

Wij bakken met de 3 T’s van Tijd, Temperatuur en Toewijding!